Kaamospäivät 5.-6.2.2011 - Raportti
Tunturi-Ilmailijat sai toista kertaa järjestettäväkseen Pohjois-Suomen ilmailijoiden Kaamospäivät. Kaamospäivät pidettiin Saariselällä Tunturihotelli Saariselän tiloissa 5.-6.2.2011. Ohjelma oli edellisen tapaan monipuolinen ja kuulijoita riitti lähes auditorion täydeltä. Alla on Juha Portin kirjoittama raportti tapahtumasta.
Tapaaminen alkoi jo perjantaina 4.2. vapaamuotoisella kuppilatiimalla Saariselän Panimolla ja porukkaa olikin tullut paikalle ihan mukavasti. Samalla paikan päälle tulleet ilmoittautuivat osallistujiksi kaamospäiville, jotka varsinaisesti käynnistyivät vasta seuraavana päivänä.
Lauantaiaamu alkoi aamukahvin merkeissä ja samalla otettiin vastaan lisää ilmoittautumisia, jonka jälkeen päästiin itse asiaan. Osallistujia ilmaantui paikalle lähemmäs 70 henkilöä! Kaamospäivät avasi Inarin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Katajamaa, joka toi kunnan virallisen tervehdyksen kaamospäiville. Katajamaan jälkeen myös Tunturi-Ilmailijoiden puheenjohtaja Matti Sorvari toivotti osallistujat tervetulleiksi Lapin kaamokseen ja Saariselälle.
Ensimmäisenä puheenvuoron sai SIL:stä Jorma Sucksdorff, joka kertoi liiton kuulumisia ja vireillä olevista yhteistyöhankkeista eri tahojen kanssa. Lentopolttoaineen jakelusta syntyi paljon keskustelua, ja nythän asia on ratkennut, kun Kanair Oy osti jakeluverkoston Nesteeltä ja jatkaa lentopolttoaineen jakelua. Lentokelpoisuus- ja koulutusasioista käytiin myös vilkasta keskustelua.
Ilmailuliiton kuulumisien jälkeen Trafin edustaja Mikko Jaakkola kertoi koneiden huoltoon ja katsastukseen liittyvistä asioista ja niiden muutoksista aikaisempaan käytäntöön verrattuna. Uusina asioina tuli mm. EASA:n (Euroopan lentoturvallisuusvirasto) määräykset. Lentokoneiden uudet huolto- ja katsastusmääräykset ovat aiheuttaneet lentokerhoissa päänvaivaa ja paljon työtä samoin kuin huoltoja suorittavissa korjaamoissa. Ja sehän tiedetään, että kerhojen kulut vain kasvaa uudistusten myötä.
Tunturi-Ilmailijoiden OH-PEP koneen korjausprojektista esitelmöi Pasi Härkönen, joka näytti myös kuvia koneen purkuvaiheesta, siipien päällystysvaiheesta ja koneen uudelleenkasaamisesta. Päällystyskurssihan pidettiin toukokuussa 2007, jolloin kurssilaiset päällystivät Pentti Saariston johdolla siivet uudelleen. PEPin kunnostamisen yhteydessä uusittiin myös moottori. Raportti PEPin siipien päällystyskurssista on luettavissa näiden sivujen lisäksi ILMAILU-lehden numerossa 6/2007 sivulla 54.
Meteorologi Ossi Korhonen kertoi talvilentämiseen vaikuttavista erilaisista sääilmiöistä ja siitä, mitä tulee erityisesti ottaa huomioon lennettäessä suksikoneilla erämaihin. Varjokatotilanne aiheuttaa monesti vaaratilanteita laskeutumisvaiheessa. Lumiselle järvenjäälle laskeutuessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan laskeutua rannan suuntaisesti, jotta näkökentässä näkyy rannan kasvustoa. Talvilentämisen varustuksiin kuuluu ilman muuta mm. kirves, köyttä ja kännykkä kannattaa pitää mahdollisimman lämpimassä paikassa, ettei virrat lopu kesken. Köysi on Ossin mukaan erittäin hyvä kanisterin alusta, kun tankkaa konetta. Sitä ei tuuli vie niin helposti mukanaan kuin esimerkiksi jalkatilan maton.
Maittavan lounaan jälkeen jatkettiin talviteemalla. Lääkäri Pekka Harve kertoi hypotermiasta omakohtaiseen kokemukseen perustuen. Pekka painotti erityisesti kuivan vaatekerran pakkaamista reppuun ja vielä muovipussiin pakattuna, jotta pysyy kuivana. Pieni ensiapulaukku kannattaa myös pakata päiväreppuun mukaan. Jos itse ei ole ensiapua vailla, niin joku muu voi olla.
Harven luennon jälkeen lääkäri Eero Vapaavuori luennoi ikääntymisen vaikutuksista lentoharrastukseen ja sen jatkumiseen. Harrastuksen jatkuvuuteen vaikuttavat mm. näkö- ja nivelvaivat, joita vanheneminen tuo tullessaan.
Mauri Rautiainen luennoi aiheesta "Mitä sitten, jos ammatti lentäjänä menee katkolle?". Monelle lentämisen loppuminen voi olla kuin isku vasten kasvoja, mutta Mauri ei jäänyt laakereilla lepäämään, vaan perusti oman lentäjänuransa päätyttyä Fantan Catamaran Oy:n. Yhtiö rakentaa tällä hetkellä Lomakylä Inarille uutta risteilyalusta. Risteilyalus tulee valmistuttuaan liikennöimään Inarijärvellä. Osoitteesta www.fantan.fi löytyy lisätietoa Maurin hankkeesta.
Pentti Kurttila Aluehallintovirastosta (AVI) luennoi palovalvontalentotoiminnasta ja sateisen viime kesän tilastoja tarkasteltiin mielenkiinnolla. Tulevan kesän palolennoista ja niihin liittyvistä sopimuksista käytiin rakentavaa keskustelua. Lauantaipäivä päättyi ilmailukerhojen palaveriin, jossa keskusteltiin kaikkia kerhoja koskevista yhteisistä asioista.
Lauantai-ilta jatkui virallisen osuuden jälkeen Santa's Tunturihotellilla päivällisen merkeissä aina pikkutunneille asti.
Sunnuntaiaamuna Ari Huhtala OTKES:sta (Onnettomuustutkintakeskus) kertoi lentoturvallisuudesta ja menneen vuoden tutkinnoista sekä niiden pohjalta tehdyistä turvallisuutta lisäävistä päätöksistä. Osa tutkinnoista on vielä osittain kesken, mutta valmistuneita raportteja kannattaa käydä lukemassa OTKES:in nettisivuilta.
Leena Ruosteinen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä, MPK:sta, esitteli heidän toimintaa ja kursseja, joita se järjestää mm. lentopelastustoimintaan liittyen. Ivalossa järjestetään huhtikuun 16. päivä VIRVE-kurssi, johon toivotaan palolentotoiminnassa mukana olevia ilmoittautumaan. Lisäksi MPK järjestää Ivalossa elokuun 26.-28. päivä pelastusharjoituksen, johon osallistuu myös Pohjois-Suomen lentokerhoja.
Kaamospäivien lopuksi Ivalossa lennonjohtajana työskentelevä Sami Muhonen luennoi muutoksista, joita EFPS:n muutto Rovaniemeltä Tampereelle aiheutti. Aluelennonjohdon siirtyminen 700 km etelämmäksi aiheutti muutoksia mm. lentosuunnitelmien tekoon ym. aiheeseen liittyvistä asioista, joista tulikin paljon tietoa. Puolenpäivän maissa juotiin yhteiset lähtökahvit, jonka jälkeen pitkänmatkalaiset pääsivät hyvissä ajoin ajelemaan kohti kotejansa.
Jälleen kerran kaamospäivät oli oikein antoisa ja mielenkiintoinen tapahtuma, jossa eripuolelta Suomea saapuneet ilmailunystävät pääsivät vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksiaan ilmailun saralla.
Juha Portti, 17.4.2011