Pohjois-Suomen ilmailijoiden perinteiset "kaamospäivät" vietettiin tällä kertaa Saariselällä, Hotelli Riekonlinnassa. Osallistujia oli ympäri Lapin lääniä ja Oulun lääniä, paikalla oli myös koko SIL:n toimiston väki Helsingistä. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli lähes yhdeksänkymmentä, joten kiitos kaikille osallistujille. Päivät olivat varmasti antoisat, sillä olihan paikalle saatu luennoitsijoita monelta eri osa-alueelta, jotka vaikuttavat lentämiseen ja sen turvallisuuteen.
Perjantaina tulokahvien jälkeen luennon teemana oli kylmyys ja siitä selviäminen. Jouni Tervo aloitti alustuksen omakohtaisella kokemuksella viime syksyltä. Hän oli menossa vesikoneella noutamaan metsästysseuruetta tunturijärveltä, kun tuulenpuuska laskukiidon loppuvaiheessa kiepsautti koneen kyljen kautta ympäri. Pilotti selvisi ehjänä rytäkässä ja kipusi kumollaan olevan koneen päälle. Hän joutui siinä odottamaan pelastajia kaksi tuntia hyytävässä tuulessa. Onneksi seurue, jota hän oli menossa noutamaan, oli odottamassa rannalla ja näki tapauksen ja he hälyttivät apua. Lääkäri Pekka Harve kertoi myös omakohtaisesta kokemuksesta kylmyyden vaaroista. Hän vajosi hirvimetsällä heikon jään läpi, ja oli onni että pääsi viimein autolleen, jonka oven avaaminen ja käynnistäminen jäisillä käsillä oli jo työn takana.
Lauantaina kuulimme sitten Suomen Ilmailuliiton edustajilta ajankohtaisia kuulumisia. Lapin lääninhallituksesta Timo Törmänen kertoi palolennoista, tilastoja menneiltä vuosilta sekä tulevista ensi kesän palolennoista ja niiden toteuttamisesta, jossa lentokerhoilla on tärkeä rooli. Pekka Halme kertoi lentopelastuskeskuksen roolista SAR lentojen osalta ja mm. Tunturi-Ilmailijat on yksi SAR tukikohta. Syksyllä 2002 meillä koulutettiin pilotteja sekä tähystäjiä SAR toimintaan ja koulutusta tulemme jatkamaan sekä kehittämään edelleen.
Pentti Niemi kertoi talvilentämiseen vaikuttavista tekijöistä erämaaoloissa, esimerkiksi pukeutumisesta. Kun lähdetään suksikoneella vaikkapa pilkkireissulle, eikä se kone perskules sitten lähdekään käyntiin... No vaatetta, evästä ja hieman kättä pidempää mukaan, jotta siellä erämaassa vaikkapa yhden yön voi viettää.
Eero Kausalainen lentoturvallisuushallinnosta kertoi myös ajankohtaisia kuulumisia, ja kovasti häneltä kyseltiin, että missä on se raja harrasteilmailun ja ansiolennon välillä. Se tuntuu oleva sellainen ikuisuuskysymys ja tarkoin se on määritelty mutta...
TV:stä tuttu Tapio Tourula kertoi pohjoiselle ominaisista sääilmiöistä. Tapiohan on itse myös purjelentäjä ja hän kertoi kuvien kera viime kesäisestä lentoreissusta Anssi Soilan kanssa. He lensivät Nummelasta Ivalon kautta Nordkappiin ja sieltä Kebnekaisen kautta takaisin Nummelaan. Reissu tehtiin Stemme moottoripurjekoneella ja samalla koneella muuten Anssi Soila ja Tapio Savolainen lensivät Kapkaupunkiin vuonna 2001.
Ilmailulääkäri Eero Vapaavuori kertoi ihmisen fysiologisista rajoista ja niistä johtuvista vaaratilanteista. Talvilentämisen kannalta hän kertoi lähinnä näkökykyyn vaikuttavista tekijöistä mm. niin sanotusta "white out" -ilmiöstä, joka lienee varmaan tuttu suksilentoa harrastaville piloteille. Toinen vaaratekijä on sitten asentotajun menetys, josta on viime vuodelta ikäviä tilastoja. Sunnuntaina niistä sitten kertoi onnettomuustutkintakeskuksesta tutkija Esko Lähteenmäki. Hän esitti ensin katsauksen viimevuoden tilastoista ja sitten kuvien kera kertoi talvilentämiseen vaikuttavista "ansoista" ja onnettomuuksista mitä edellisvuonna oli sattunut sekä niiden tutkinnasta, joista osa on vielä kesken.
Kaiken kaikkiaan tällainen tapahtuma, johon saadaan näin paljon ilmailun harrastajia koottua yhteen, on hyvä asia. Näissä tilaisuuksissa syntyy rakentavaa keskustelua ja pilotit jakavat kokemuksiaan toisille. Seuraavien kaamospäivien pitopaikka jäi vielä auki mutta se selviää myöhemmin.
Suksilentoleirillä tavataan viikolla 14!
Juha Portti, 14.2.2004
|