OH-PEP:n siipien päällystyskurssi 11.-14.5.2007

Tunturi-Ilmailijat, Inarin kansalaisopisto, Suomen Urheiluilmailuopisto ja Suomen Ilmailuliitto yhteistyössä järjestivät Ivalossa 11.-14.5. välisenä aikana lentokoneen päällystyskurssin, jonka opettajana toimi Pentti Saaristo. Päällystettävänä oli Tunturi-Ilmailijoiden Piper PA-18-135 Super Cub, OH-PEP:n siivet ja peräsimet. Perjantai- ilta meni teorian merkeissä, ja samalla opettaja "tarkasti" kurssille osallistuvan porukan. Varsinainen päällystysurakka alkoi heti lauantaiaamusta.

Tämä projektihan sai alkunsa vuonna 2005, kun lentoonlähdössä EFMP:ltä potkuri nappasi kiveen, jonka seurauksena moottori jouduttiin irrottamaan iskutarkastusta varten. Tässä vaiheessa alettiin harkita uuden moottorin vaihtoa ja samalla päätettiin vaihtaa myös siipien kankaat. Purettaessa vanhoja kankaita ne olivatkin paikoin homeessa. Viimeisen maalauksen jäljiltä vedenpoistoreiät oli maalattu tukkoon, joten kosteus oli tehnyt tehtävänsä. Saman tien uusittiin myös siipikaaret.

Kuva © Juha Portti

Kurssilaiset olivat vaihtaneet talven aikana siipiin uudet kaaret ja tarkastajan käynnin jälkeen oli aika kutsua Pentti päällystysmateriaalien kanssa paikalle. Hänellä olikin saapuessaan auto täynnä tavaraa ja hieman hän "moitiskeli", kun asumme näin kaukana, sillä Ivaloon työmatkaa kertyi kaiken kaikkiaan yli 1000 km. Hän kuitenkin totesi, että helpompi on yhden miehen tulla Ivaloon kuin lähettää sieltä vaikkapa kuusi miestä etelään oppimaan. Kalliiksi se tulisi. Meitä oli kuusi kurssilaista paikalla, joten pystyimme tekemään molempia siipiä yhtä aikaa. Saimmekin kurssin aikana tehtyä molemmat siivet maalausta vaille valmiiksi ja opettajakin oli yllättynyt aikaansaamisista. Hän kyllä muistutti moneen kertaan, että nopea saa olla muttei huolimaton. Päällystysmateriaalista sen verran, että siinä käytimme Poly-Fiber Heavy Duty 2 keinokuitukangasta.

Lauantaipäivä alkoi siipiaihioiden puhdistamisella rasvasta ja pölystä, jonka jälkeen liimasimme kangasteippiä muutaman rullan kaariin ja ruuvinkantojen suojaksi. Lakkaa ja liimaa kului useampia purkillisia, kun aloimme työstää siipiä. Loppupäivästä pääsimmekin vetämään ensimmäisen siiven päälle kankaan, joka liimattiin kiinni. Liimauksen kuivumisen jälkeen alkoi kankaan kiristys, johon käytimme silitysrautoja. Lauantain Finnairin päivävuorolla tuli Ilmailuliitosta Jorma Sucksdorff seuraamaan työskentelyä ja tauolla hän esitteli liiton toimintaa. Hän kertoi uusista säädöksistä ja määräyksistä, joita on tulossa yleisilmailuun. Hän esitteli läppäristään myös liiton toimistohenkilökunnan, jotta tiedämme minkä näköisten ihmisten kanssa olemme tekemisissä, kun soittelemme liittoon päin.

Kuva © Juha Portti

Sunnuntaina äitienpäivänä jatkui siipikankaiden kiristys ja olisi siinä äitien suut loksahtaneet, kun olisivat nähneet äijäporukan silitysrautojen kanssa! Poltimme kolvilla niittien reiät auki ja aloitimme kankaan niittaamisen kiinni kaariin. Niittejä menikin runsaasti. Osa porukasta alkoi tässä vaiheessa työstää peräsimiä muiden jatkaessa siipien parissa. Myös sunnuntaina teimme hommia pitkän päivän ja saimmekin aikaan valmista jälkeä.

Siipien viimeistely jatkui maanantaina, jolloin teimme tarkastusaukoille paikat ja vahvistimme päällysteen siipitukien kohdalta. Teimme myös vedenpoistoreiät, joihin liimasimme ventilaattorit. Peräsinten kankaat piti ommella kiinni ja allekirjoittanut opetteli ompelemisen. Pentti näytti ensin mallia kuinka solmut tehdään ja kyllä ompelu alkoi pienen alkukankeuden jälkeen onnistua. Iltapäivällä Pentti keräili kamppeensa autoon ja maalausohjeistuksen antamisen jälkeen ajoi vielä yöksi Ukonjärven lomakylään, josta matka jatkui kohti etelää tiistaiaamuna. Ompelu-urakkaa ja siipien viimeistelyä maalausta varten riitti vielä pariksi päiväksi. Torstaina siivet saivat ruiskulla useamman lakkakerroksen, jotta loppumaalaus voitaisiin tehdä saatuamme loput tarvittavat maalit.

Kuva © Juha Portti

Siipien ja peräsinten päällystämisen jälkeen onkin enää vuorossa moottorin uusiminen tähän koneeseen. Moottorivaihtoehtoja on ollut useita, mutta OH-PEP saa kuitenkin nokalleen uuden peruskorjatun moottorin, samanlaisen kuin entinenkin oli. Kerholaisten muiden kiireiden vuoksi projekti on ollut välillä seisoksissa, mutta nyt näyttää homma etenevän rivakasti. Toiveissa on, että kone lentää joko syksyllä tai viimeistään seuraavan suksilentoleirin aikana ensi keväänä. Päällystyskurssi oli kaikkiaan erittäin opettavainen projekti ja Pentti Saaristo alan asiantuntijana ehdotonta huippua Suomessa.

Sivun alareunan valokuvakarusellista löytyy otsikon "OH-PEP:n päällystyskurssi 2007" kohdalta lisää valokuvia kurssin tiimoilta.

Juha Portti, 20.5.2007